logo1
Masz pytania?

Zadzwoń 77 413 11 38

Produkty lokalne z Doliny Stobrawy

Historia produkcji żywności na własne cele lub dla najbliższej rodziny ma bardzo głębokie korzenie. W dzisiejszych czasach szybkiego tempa życia wracamy do tych tradycji.
Przestawiamy rzemieślnicze produkty żywnościowe o wysokiej jakości, wytwarzane w naszym regionie. Każdy film oparty jest na wywiadzie i prezentuje proces produkcji począwszy od momentu pozyskania surowca, poprzez proces obróbki i przetwarzania, aż do przedstawienia finalnej formy produktu.

Odtwórz wideo

Uprawę warzyw i owoców Pani Mariola rozpoczęła z mężem w 2014 roku , gospodarze uprawiają wszystkie możliwe warzywa sezonowe, robią przetwory z owoców, warzyw, soki i kiszonki. W sezonie dostępne są warzywa okopowe, owoce, dużym zainteresowaniem cieszą się dynie, borówki, aronia i porzeczki. Gospodarstwo produkuje również octy z porzeczki, winogronowy, jabłkowy i z jarzębiny. W uprawie gospodarze nie używają żadnych wspomagaczy chemicznych, nawozów, wszystkie warzywa i owoce są w 100% naturalne. Wszystkie produkty można zakupić na miejscu w gospodarstwie, jak również na Kooperatywie Opolskiej w Opolu.

Browar Miastolas powstał z połączenia autentycznej piwowarskiej pasji Pana Michała Rawskiego z doświadczeniem przedsiębiorcy i właściciela pubów Pana Tomka Kirsza. Krótko potem do teamu dołączył Pan Przemek Leszczyński – ikona piwnej rewolucji.
W browarze warzone są style klasyczne, nowofalowe oraz własne wariacje smakowe. Właściciele stawiają na jakość i niestandardową interpretację piwnych styli. Przede wszystkim używają świeżego i najwyższej jakości aromatycznego chmielu z różnych stron globu, oraz doskonałego słodu, a ich drożdże dostają doskonałe warunki do przeprowadzenia czystej fermentacji.
Nazwa browaru – Miastolas - to neologizm, który znacząco obrazuje filozofię działania jego twórców. Oprócz warzenia piwa browar Miastolas produkuje ekologicznie, promuje, inspiruje, jest aktywną częścią zielonych zmian, sadzi drzewa, tworzy zielone miejsca w centrach miast. .

Odtwórz wideo
Odtwórz wideo

Karczma Myśliwska w Szumiradzie istnieje od ponad 26 lat. Swoje dania opiera na lokalnych, ekologicznych produktach i darach lasu. Specjałem Karczmy jest serwowana dziczyzna w różnych odsłonach. Receptury potraw są stosowane już od ponad 20 lat. Karczma oprócz pysznych, tradycyjnych dań w swojej ofercie ma również organizację imprez okolicznościowych, a także catering. Atutem Karczmy jest sąsiedztwo lasów, licznych ścieżek pieszych i rowerowych, gdzie po pysznym posiłku goście mogą w pięknych okolicznościach przyrody spędzić swój wolny czas na świeżym powietrzu.

Pani Marta tłoczy oleje od 4 lat. Inspiracją do tego zajęcia była dbałość o zdrowie swoje i rodziny, która z czasem przerodziła się w pasję. Oleje produkowane przez Panią Martę tłoczone są na zimno przez specjalną prasę ślimakową i nie są poddawane obróbce termicznej. Najczęściej tłoczone są oleje z lnu, czarnuszki, konopii, ostropestu, słonecznika i rzepaku. Oleje pite regularnie wpływają dobroczynnie na nasz organizm. Każdy olej ma swoje specyficzne właściwości, o których opowiada pani Marta. Oprócz zakupu oleju można zorganizować również pokaz tłoczenia olejów, posmakować ich i posłuchać i ich właściwościach zdrowotnych.

Odtwórz wideo
Odtwórz wideo

Kompozycja to kawiarnia, cukiernia, miejsce spotkań i organizacji różnych wydarzeń. Miejsce to słynie z serwowania różnorodnych śniadań, które powstają na bazie produktów z „Oleskiego Koszyka”. Kompozycja to również śniadania na wynos oraz catering pracowniczy. Miejsce to umożliwia organizację urodzin, spotkań biznesowych, jak również możliwość spędzenia czasu z rodziną, czy przyjaciółmi w kameralnej atmosferze przy wyśmienitych potrawach i pysznej kawie. W Kompozycji swoją siedzibę ma również Stowarzyszenie Klaster Dobrej Żywności „Oleski Koszyk”.

Piekarnia Foryś s.c. to rodzinna firma powstała w 1959 roku, w której przepisy na pyszny chleb i bułki są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dzięki temu wyróżniają się one tradycyjnym smakiem, którego nie uświadczy się w żadnym innym miejscu. Piekarnia swój sukces zawdzięcza zgranemu zespołowi, tradycyjnym recepturom i różnorodności wypiekanego pieczywa. Chleb jest wypiekany w starym ceramicznym piecu, wybudowanym w 1962 roku. Od 1018 roku chleb graham oraz chleb żytni tradycyjny posiadają certyfikat „Opolskie ze Smakiem”.

Odtwórz wideo
Odtwórz wideo

Rodzinne, Ekologiczne Gospodarstwo Rybackie "Markowe" od 19 lat zajmuje się hodowlą karpia. Ryby odżywiają się pokarmem naturalnym, wytworzonym w stawach oraz dokarmiane są polskimi zbożami pochodzącymi głównie od sąsiadujących Rolników.

Winnica założona została w 2010 roku, zlokalizowana jest pod Byczyną, na wysokości 200-210 m.n.p.m. Wśród odmian królują: Seyval Blanc, St. Pepin, Aurora, Rondo, Frontenac, Leon Millot. Aktualnie winnica liczy ponad cztery tysiące krzewów, docelowo – czternaście tysięcy. Od 2018 roku wina znajdują się w oficjalnej sprzedaży: Quercus, Juniperus, Rubus.

Odtwórz wideo
Odtwórz wideo

Gospodarstwo prócz sprzedaży ryb przewidziało możliwość złowienia osobiście ryby na wędkę w wyznaczonym stawie jak i również odpoczynku nad wodą z rodziną. W gospodarstwie prowadzona jest również hodowla danieli i pasieka. Groble i okolice stawów obsiane są roślinami miododajnymi, a gospodarstwo leży na terenie Stobrawskiego Parku Krajobrazowego.

Pasieka Zarodowa w Maciejowie to kilkadziesiąt lat tradycji hodowli pszczół i produkcji produktów pszczelich w tym pysznego Miodu z Maciejowa. Pasieka Zarodowa w Maciejowie to edukacja regionalna na temat pszczelarstwa, przyrody, lokalnego rękodzieła i wielu innych ciekawych zagadnień. Pasieka Zarodowa w Maciejowie to dziedzictwo ks. dr. Jana Dzierżona - mądrego człowieka, odważnego naukowca i wielkiego odkrywcy.

Odtwórz wideo
Odtwórz wideo

Gospodarstwo rolne KOZI DAR położone jest w malowniczej okolicy miejscowości Chudoba nad brzegiem rzeki Budkowiczanka. Stado kóz, wypasane jest na pobliskich łąkach przynależących do gospodarstwa. Kozy są karmione: sianem, słomą, owsem i trawą. Dzięki temu jest pewność, że mleko z którego powstają oferowane przez gospodarstwo produkty jest w pełni wartościowe.

Browar Borki Wielkie znajduje się w Gościńcu Borki Wielkie, gdzie w 1870 roku rzeczywiście istniał browar. Podczas remontu Gościńca odnaleziono drewnianą figurkę mnicha i ona stała się inspiracją do stworzenia marki piw. W ofercie znajdują się: czeski pils, piwo pszeniczne, piwo ciemne, bezalkoholowe i amerykańska ipa.

Odtwórz wideo
Odtwórz wideo

Lawendowe Zacisze, kiedyś - 70-cio stronicowy poradnik o uprawie lawendy, dzisiaj – małe gospodarstwo z prawie trzema tysiącami krzaczków lawendy. Poza lawendą w gospodarstwie rośnie również: dzika róża Hansa, bez lekarski Haschberg, śliwa tarnina i wiele innych roślin użytkowych, których różnorodność doceniają pszczoły, motyle i inne owady.

Skip to content